VINYASA FLOW YOGA (easy poweryoga)

VINYASA FLOW YOGA is een zachtere, minder zware vorm van Power Yoga. De houdingen (Asana’s) worden aan elkaar geregen (Vinyasa)in een vaststaande volgorde (YOGA SEQUENCES), en op het ritme van de ademhaling (Ujjayi).

Houdingen vanuit de Zonnegroet vormen de basis, deze worden opeenvolgend achter elkaar herhaald. Daarna volgen losse asana’s, (staande, zitende en liggende houdingen, balansoefeningen) om variatie binnen de flow toe te kunnen passen. We sluiten de les af met meditatie.

Effecten van Yoga

Afgezien van de fysieke effecten; een soepel lichaam en sterkere spieren, ontwikkelt zich nog een groter effect, namelijk: in je innerlijk. Emoties, spanningen en allerlei angsten slaan we op in ons innerlijke systeem. Deze vaak ongewenste en soms ook schadelijke verborgen krachten worden in het lichaam losgemaakt en eruit gewerkt door het beoefenen van Vinyasa Flow Yoga. De mentale veerkracht wordt herontdekt en versterkt.
In een sessie komen fysieke kracht, mentale kracht, souplesse, conditie en balans allemaal aan bod, waardoor alle systemen in het lichaam worden geactiveerd en verbeterd: - het hormonale stelsel wordt uitgebalanceerd; 
- de bloedsomloop wordt gestimuleerd;
- het hart wordt krachtiger;
- het zenuwstelsel wordt positief beïnvloed (door de juiste adem);
- de spijsvertering krijgt een opkikker;
- het afvoersysteem (Lymfestelsel) wordt geactiveerd.

De oorsprong

Vinyasa (Power) yoga is de Westerse versie van het Indiase Ashtanga Yoga. Begin vorige eeuw is het manuscript van deze vorm van yoga herontdekt door Sri Tirumalai Krishnamacharya en Pattabhi Jois. Zij maakten een selectie van zes series (oplopend in moeilijkheid) die elk uit 40 asana’s bestond. Bij de Ashtanga Yoga staan de houdingen vast, in Vinyasa / Power yoga wordt hierin gevarieerd.

STICKY MATJE

Beoefen je regelmatig poweryoga dan is het raadzaam een eigen matje aan te schaffen. Voor poweryoga heb je een sticky matje, 6 mm dikte nodig .
Deze zijn verkrijgbaar via de diverse yogawebshops en varieeren in prijs ergens tussen de €30,00 (Ashtanga mat) en €80,00 Manduka ecomat.
zie de websites van bv. Yogini.nl of Yogashop.nl