de werking van Yoga

Yoga is gebaseerd op fysieke poses (Asana’s), Meditatie en ademhaling (Pranayama).
Asana's; Lichaamsbewustzijn en ‘luisteren naar je lichaam’ zijn in de huidige maatschappij een onderontwikkelde vaardigheid. Asana's onderhouden/zuiveren het lichaam, waardoor je blokkades opheft en beter in je vel komt te zitten. Met name in omgekeerde houdingen wordt de parasympathicus geactiveerd, het deel van ons autonome zenuwstelsel dat stressverlagend hormoon aanmaakt; het zorgt ervoor dat ons lichaam in een toestand van rust en herstel komt.
Pranayama; De manier waarop je ademt beinvloedt het kooldioxideniveau in je bloed. Als je de ademhaling bewust vertraagt, stijgt het kooldioxideniveau, de bloedtoevoer naar het brein neemt toe – en daarmee de zuurstofvoorziening.
Meditatie; FOCUS. Het richten van de aandacht, zonder lichamelijke verstoring, emoties en gedachten. Meditatie geeft rust en energie. De Asana's en Pranayama zijn de basis voor meditatie.

Waarom je hersenen van yoga houden

Meditatie, Yoga, Tai Chi en andere zogenaamde mind-body interventions laten je niet alleen ontspannen; ze kunnen bovendien moleculaire reacties in je lichaam veroorzaken die tegenovergesteld zijn aan die van stress. Mind-body interventions (MBIs) gaan uit van het idee dat de geest invloed kan hebben op het lichaam.

Yoga stimuleert zowel de hoogte als de frequentie van alphagolven. Dit leidt tot het ervaren van meer rust. Een verbetering in thetagolven is vooral te zien na asana- en ademhalingsgerichte yoga. Betagolven, die voornamelijk gelinkt zijn aan prestatie op cognitieve taken, verbeteren voornamelijk door yoga gericht op ademhaling, zowel tijdens als na een yogasessie. De positieve effecten van yogatraining door deze toename in hersengolven zijn een verbetering in cognitie, geheugen, stemming en een vermindering in angst. De activiteit van onze hersengolven verbetert en neemt toe, de anatomie van onze hersenen verandert evenals de activatie in belangrijke hersengebieden. Deze veranderingen komen onze gemoedstoestand en cognitieve prestaties ten goede, wat weer zorgt voor een betere balans tussen lichaam en geest. Dus: haal dat yogamatje maar tevoorschijn en laat je brein het werk doen.
zie voor het hele artikel; https://www.scientias.nl/waarom-hersenen-yoga-houden/