Lichamelijk effect
Het fijne weefsel (Fascia) rondom de gewrichten, het bindweefsel en in en rondom de spieren wordt soepeler door het beoefenen van Yin houdingen. Juist omdat je zo lang in de houding blijft ontstaat er in de dieper gelegen weefsels een ontspannend effect en door de tijd die je neemt zal dit weefsel langzaam soepeler worden. Soms merk je na een yin les dat je door het beoefenen van deze houdingen meer ruimte ervaart in je lichaam. De Yin houdingen helpen ook om je houding te verbeteren. Naarmate we ouder worden krimpen we en lopen we meer voorovergebogen en hebben meer mensen gewrichtsklachten. Ook hebben veel mensen een zittend beroep waardoor er spanning ontstaat in het bekken, de heupen en lage rug-gebied. Yin yoga is een uitstekend manier om dit te voorkomen of vertragen.
Mentaal effect
De Yin houdingen hebben het effect dat stress gereduceerd wordt. Je Cortisol spiegel (stresshormoon) daalt. Door de tijd te nemen kan je beter stilstaan bij wat er zich afspeelt in je hoofd en lijf. Het gevolg hiervan is is dat je je meer bewust wordt van de spanning in je lijf. In de les werk je aan het loslaten van deze spanning.
Energetisch effect
Je hebt de docent vast wel eens horen zeggen dat bepaalde oefeningen een effect hebben op de hart-long meridiaan of de lever-nier meridiaan. Vanuit de Oosterse geneeskunde wordt het lichaam op een andere wijze benadert dan wij doorgaans in het Westen doen. In deze benadering zie je je lichaam als een energetisch systeem waarin disbalans kan ontstaan in deze meridianen (energiebanen). De meridianen lopen door het bindweefsel. Wanneer energetische verstoringen in je energie systeem en energie knooppunten (in de yoga ook wel Chakra’s genoemd) ontstaan is het aan te raden Yin Yoga te doen. In de houdingen wordt namelijk rek of druk gebracht op het bindweefsel. De energetisch blokkades kunnen hierdoor opgeheven worden en dat heeft weer effect op lichamelijk signalen zoals pijnbeleving, herstel van ziekte en mentaal welbevinden.